Cukier waniLinowy przyprawiony syntetyczną wanilią ? Nie, dziękuję, wolę cukier waniliowy i robię go sama. Można go używać klasycznie do ciast czy kruszonek ale też osłodzić zupę mleczną czy kawę. A jedna łyżeczka tego cukru odpowiada opakowaniu czyli 16 g cukru syntetycznego. Sami możecie zdecydować czy bazą będzie cukier biały czy brązowy.
Składniki
- 200 g drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Cukier przesypać do szczelnie zamkniętego słoiczka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka ostrzem noża i wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2-3 cm części i również dodać do cukru. Zamknąć słoiczek. Wstrząsnąć. Cukier gotowy jest do użycia do 1- 2 tygodniach. W międzyczasie kilkakrotnie wstrząsamy słoiczkiem. Cukier pochłonie aromat wanilii i w szczelnym pojemniczku a zaciemnionym miejscu może być długo przechowywany.