Przyznaję, dość pracochłonne ciasto ale smak rekompensuje wszystko. Sama zrobiłam budyń, ostatecznie można użyć w tego w torebkach. Ciasto idealne dla łasuchów, tych małych i tych dużych, bo zawiera masę krówkową. Można ją zrobić samemu tj. puszkę mleka skondensowanego gotować w wodzie przez 2 godziny. Wszystko połączone z bitą śmietaną, bez cukru i chrupkimi migdałami daje... niebo w gębie.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko jaja
- 180 g masła
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
- ½ l mleka 2%
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilia
- 200 g masła
Bita śmietana
- 2 bite śmietany śnieżki
- 1 szklanka mleka 2%
- 2 śmietan fix
Dodatkowo
- 400 g masy krówkowej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 g maślanych herbatników
- 100 g płatków migdałowych
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 części. Każdą część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C do momentu zarumienienia czyli około 35-40 minut. Gdy placki się pieką gotować masę budyniową: do 100 ml mleka dodać obie mąki i dokładnie wymieszać. 400 ml mleka wlać do garnka wraz z obydwoma cukrami, gotować. Do za zagotowanego mleka dodać mieszankę mleka z mąkami i energicznie mieszać do powstania budyniu, odstawić do wystudzenia. Gdy wystygnie miksować z miękkim masłem. W blaszce zostawić jeden z ostygniętych placków ciasta, wyłożyć na niego masę budyniową, na wierzch z drugi placek i na niego masę krówkową. Kolejna warstwa to ciasno ułożone herbatniki, które należy skropić zalaną 15 ml wody kawą. Do rozprowadzenia kawy można użyć pędzelka. Śnieżki ubić ze szklanką zimnego mleka, na koniec dodać śmietan fix i gotową pianę wyłożyć na herbatniki. Całość posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki, najlepsze na drugi dzień.