To czarodziejski sernik na którym po jego wystygnięciu pojawiają się kropelki złotej rosy. Jest to karmelizowany cukier z bezowej pianki. Mięciutkie, bardzo delikatne ciasto które idealnie nadaje się na Święta i inne okazje. Serniczek jest nie tylko bardzo dekoracyjny ale bardzo smaczny.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- ½ szklanki cukru
- ¾ kostki miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oleju
- 1½ szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 jaja
- 4 żółtka
Rosa
- 6 białek
- ½ szklanki cukru
Wszystkie składniki na ciasto połączyć, zagnieść rękami i schłodzić 30 minut w lodówce. Podane składniki na masę serową dokładnie zmiksować. Masa serowa jest bardzo rzadka. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzch wylać masę serową. Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier by się rozpuścił. Pianę wyłożyć na sernik i dalej piec jeszcze około 15 minut. Sernik studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach a gdy ciasto będzie zimne zacznie robić się rosa.