Sernik z rosą

To czarodziejski sernik na którym po jego wystygnięciu pojawiają się kropelki złotej rosy. Jest to karmelizowany cukier z bezowej pianki. Mięciutkie, bardzo delikatne ciasto które idealnie nadaje się na Święta i inne okazje. Serniczek jest nie tylko bardzo dekoracyjny ale bardzo smaczny


Składniki
Ciasto 
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • ½  szklanki cukru
  • ¾ kostki miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1½ szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 jaja
  • 4 żółtka

Rosa
  • 6 białek
  • ½ szklanki cukru
Wszystkie składniki na ciasto połączyć, zagnieść rękami i schłodzić 30 minut w lodówce. Podane składniki na masę serową dokładnie zmiksować. Masa serowa jest bardzo rzadka. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzch wylać masę serową. Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier by się rozpuścił. Pianę wyłożyć na sernik i dalej piec jeszcze około 15 minut. Sernik studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach a gdy ciasto będzie zimne zacznie robić się rosa.