Piernik i sernik w jednym to typowo świąteczny smak. To trochę sernik królewski ale z małymi przeróbkami. Ten wypiek na pewno znajdzie miejsce i w tym roku na moim bożonorodzeniowym stole bo jest prosty, pyszny, po prostu must have.
Składniki
Piernik
- 180 g masła
- 140 g czekolady deserowejt
- 3 łyżki miodu
- 3 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jaja kurze
- ¾ szklanki mąki typ 450
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa
- 1 kg twarogu sernikowego
- ¾ szklanki cukru
- 50 g masła
- 1 opakowanie (10g) cukru z prawdziwą wanilią
- 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego w proszku
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 jaja kurze
Piernik
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę i miód co chwile mieszając. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy, całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temp. 35°C. Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy (24 x 34 cm najlepiej z odpinanymi bokami) posmarowanej niewielką ilością masła i oprószoną mąką. Pieczemy w temp. 160°C (termoobieg) przez 18 minut. Upieczone ciasto studzimy. Skrawamy nożem górną wypukłą warstwę i kruszymy w palcach na małe części (posłuży nam jako posypka na masę serową).
Masa sernikowa
Twaróg sernikowy, cukier, maslo, cukier wanilinowy oraz budyń miksujemy na wolnych obrotach. Cały czas mieszając wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku. Mieszamy ale nie za długo by nie napowietzać, do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Pokruszonymi okruchami spodu piernikowego posypujemy na mase serową. Ciasto pieczemy w temp. 180°C (bez termoobiegu) 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, nigdy nie wyciagaj od razu.