Sałatka pieczarkowa

To moja sałatka na postną wigilijną kolację. Do niedawna w tym dniu "królowała" sałatka jarzynowa, choć mój kuzyn dalej nie wyobraża sobie Wigilii bez niej, ja podaję sałatkę pieczarkową. Zielona fasolka flasożetka wzbogaca w chrupkość a por nadaje ostrości. Świetnie sprawdza się też podczas imprez czy w nadchodzącej imprezie sylwestrowej. 

Składniki
  • 1 kg świeżych pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy (340 g )
  • 1 puszka fasolki flasożetki (400 g) lub groszek konserwowy
  • 1 puszka zielonej soczewicy 
  • 5 jaj kurzych
  • 2 pory (część biała)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w paski i ugotować w osolonej wodzie przez 3 minuty. Ostudzić. Porę pokroić, posolić i odstawić na chwilę. Ugotowane na twardo jaja drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z dodatkiem przypraw a na końcu dodać majonez.