Pierwotnie ryba była symbolem chrześcijaństwa a zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej było gwarancją zdrowia i dostatku. Ja uwielbiam rybę po grecku, która idealnie nadaje się wigilijny stół, zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest pyszna i zdrowa.
- 1 kg filetów białej ryby np dorsza
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 duże cebule
- 8 marchewek
- ½ dużego selera
- 3 pietruszki
- 1 por (biała część)
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- 2 listki bobkowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Rybę kroimy na kawałki ok. 5 x 5 cm. Otaczamy ją w mieszance mąki i bułki tartej. Smażymy. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na złoty kolor. Obrane marchewki, pietruszki i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach a pora drobno pokroić i wszystkie warzywa gotować z listkiem bobkowym i zielem angielskim. Gdy warzywa będą już miękkie wyjąć listki bobkowe i ziele angielskie a dodać usmażoną cebulę i przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Dopraw tak, by farsz był mocno słodko - kwaśny. W naczyniu układaj rybę z warstwą farszu, znów rybę i farsz. Podawaj na ciepło lub na zimno.