Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa to hit każdej imprezy! Wszyscy ją znają więc nie mogło jej zabraknąć i dziś, na imprezie sylwestrowej. Jest elegancka i prostsza w przygotowaniu niż mogłoby się wydawać. 



Składniki
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g serka chrzanowego
  • 300 g łososia wędzonego w plastrach
  • 4 jaja kurze
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz ziołowy
Rozmrożony szpinak usmaż i dopraw pierzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po ostygnięciu dodaj żółtka jaj, mąkę i ubite białka. Wszystko delikatnie wymieszaj. Jednolite ciasto połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 18 minut. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto zwiń wraz z papierem w rulon i pozostaw do wystygnięcia. Gdy już będzie zimne rozwiń ciasto, posmaruj całą powierzchnię serkiem, ułóż na nim plastry łososia i ponownie zroluj ale tym razem ciasno i dokładnie. Roladę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny. Roladę podawaj pokrojoną w plastry.