Mimo, że cykoria nie jest u nas popularną sałatą dziś wykorzystam jej chrupiące liście oraz delikatny słodko gorzki smak. Cykoria połączona z serem roquefort, który jest z surowego owczego mleka, ma on mocny pikantny smak i orzechami włoskimi tworzą pyszne zestawienie na naszym podniebieniu.
Składniki
- 8 cykorii
- 100 g sera roquefort
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g orzechów włoskich
- 1 zielone jabłko np granny smith
- 1 łyżka szczypiorku
Sos
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki wody
- Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Spód cykorii odkroić i odrzucić uszkodzone zewnętrzne liście. Każda cykorię przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na talerzu. Jabłko dokładnie umyć, przekroić na pół zachowując skórkę i wykroić gniazdo nasienne. Jabłko pokroić w cienkie plastry i ułożyć na cykorii. Skruszony roquefort, obrany i pokrojony w plastry seler i obrane i pokrojone orzechy włoskie wyłożyć na cykorii z jabłkiem. W miseczce roztrzepać musztardę z octem i wodą, następnie powoli wlać olej z orzechów i oliwę z oliwek, ciągle mieszając. Dodać do smaku szczyptę soli i pieprzu. Sosem polać sałatkę.