Sałatka z serem roquefort, cykorią i orzechami

Mimo, że cykoria nie jest u nas popularną sałatą dziś wykorzystam jej chrupiące liście oraz delikatny słodko gorzki smak. Cykoria połączona z serem roquefort, który jest z surowego owczego mleka, ma on mocny pikantny smak i orzechami włoskimi tworzą pyszne zestawienie na naszym podniebieniu. 


Składniki
  • 8 cykorii 
  • 100 g sera roquefort 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 zielone jabłko np granny smith 
  • 1 łyżka szczypiorku 
Sos
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka musztardy Dijon 
  • 1 łyżka białego octu winnego 
  • 2 łyżki wody 
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony 
Spód cykorii odkroić i odrzucić uszkodzone zewnętrzne liście. Każda cykorię przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na talerzu. Jabłko dokładnie umyć, przekroić na pół zachowując skórkę i wykroić gniazdo nasienne. Jabłko pokroić w cienkie plastry i ułożyć na cykorii. Skruszony roquefort, obrany i pokrojony w plastry seler i obrane i pokrojone orzechy włoskie wyłożyć na cykorii z jabłkiem.  W miseczce roztrzepać musztardę z octem i wodą, następnie powoli wlać olej z orzechów i oliwę z oliwek, ciągle mieszając. Dodać do smaku szczyptę soli i pieprzu. Sosem polać sałatkę.