Marchewkowy krem z imbirem, pomarańczą i pistacjami

Mało kto po zupie marchewkowej spodziewa się rewelacji a ja przedstawiam pomysł na zaskakujące połączenie. Słodka marchew, rozgrzewający imbir, pikantny pieprz cayenne i chrupiące pistacje zapewniają wyjątkowe doznania smakowe. Ten krem polecam szczególnie teraz, w mroźne dni, tak na rozgrzanie się.


Składniki
  • 600 g marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i dusić na nim pokrojone warzywa. Dolać ½ litra wody i gotuj ok. 20 minut. Szalotkę pokroić w plasterki, poddusić na maśle z dodatkiem imbiru. Ugotowaną marchewkę dopraw solą, kardamonem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne, dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i podduszoną cebulę z imbirem, całość zblendować. Gotować przez 5 minut. Dodać śmietanę. Podawać z posiekanymi pistacjami.