Krokiety z pieczarkami, żółtym serem i szpinakiem

W wielu polskich domach na wigilijnym stole do barszczu czerwonego podawane są krokiety. Tak też jest u mnie. Przepis ten jest o wiele szybszy niż te tradycyjne z kapustą a w gorączce przygotowań świątecznych liczy się każda minuta. W ciągu roku też mam na te krokiety ochotę więc robię je czy na obiad czy na przegryzkę do pracy bo na zimno też są pyszne.  


Składniki
  • ½ kg mąki pszennej typ 450 
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody gazowanej
  • 2 jaja kurze
  • 400 g żółtego sera w plastrach
  • 3 cebule
  • 600 g pieczarek
  • 250 g szpinaku mrożonego
  • Sól, pieprz ziołowy
  • Zioła prowansalskie
  • Bułka tarta, olej 
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć. Umyte i obrane pieczarki pokroić w paski i wrzucić do cebuli na patelnię. Gdy pieczarki już puszczą wodę dodać rozmrożony szpinak, całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Smażyć aż cała woda wyparuje. Z mąki, mleka, wody i jaj wyrobić ciasto na naleśniki. Na patelni usmażyć naleśniki. Na gotowe naleśniki nakładać plasterek żółtego sera wielkości krokieta oraz farsz, następnie zawinąć, najpierw boki do środka a później rulonik. Każdy krokiet maczać w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzanej smażyć krokiety z każdej strony po parę minut, na średnim ogniu.