Zapiekanka ziemniaczana

Choć wyglądem nie zachwyca ta zapiekanka na stałe gości w moim domowym menu ze względu na smak. Sycący posiłek przyrządzony z wielu warzyw z podstawą ziemniaczaną świetnie sprawdza się na rodzinny obiad. Tego typu zapiekanki mają możliwość dużej modyfikacji bo dodajemy to na co mamy ochotę lub to co jest w lodówce. 



Składniki
  • 6 ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 2 papryki czerwone 
  • 3 cebule
  • 1 brokuł 
  • 600 g kiełbasy śląskiej 
  • 200 g sera żółtego
  • Sól, pieprz ziołowy 
  • Czosnek granulowany, zioła prowansalskie 

Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plastry, cebulę pokroić w piórka a obraną z gniazd paprykę w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki, kiełbasę pokroić wzdłuż na 4 i w paski a obrane ziemniaki w 3-4 mm plastry. Dno naczynia do zapiekania popryskać olejem i wyłożyć warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie. Posypać połową cebuli i posypać przyprawami. Kolejna warstwa to połowa krążków cukinii, połowa kiełbasy i znów plastry ziemniaków z cebulą i przyprawami. Dalej wykładamy połowę brokuła i paprykę. Na wierzch ostatnia warstwa ziemniaków, brokuła, kiełbasy i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200  C na ok 60 minut. Po tym czasie usuń folie i zapiekankę piecz jeszcze przez 10 minut aż do zarumienienia się sera.