Choć wyglądem nie zachwyca ta zapiekanka na stałe gości w moim domowym menu ze względu na smak. Sycący posiłek przyrządzony z wielu warzyw z podstawą ziemniaczaną świetnie sprawdza się na rodzinny obiad. Tego typu zapiekanki mają możliwość dużej modyfikacji bo dodajemy to na co mamy ochotę lub to co jest w lodówce.
Składniki
- 6 ziemniaków
- 1 cukinia
- 2 papryki czerwone
- 3 cebule
- 1 brokuł
- 600 g kiełbasy śląskiej
- 200 g sera żółtego
- Sól, pieprz ziołowy
- Czosnek granulowany, zioła prowansalskie
Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plastry, cebulę pokroić w piórka a obraną z gniazd paprykę w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki, kiełbasę pokroić wzdłuż na 4 i w paski a obrane ziemniaki w 3-4 mm plastry. Dno naczynia do zapiekania popryskać olejem i wyłożyć warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie. Posypać połową cebuli i posypać przyprawami. Kolejna warstwa to połowa krążków cukinii, połowa kiełbasy i znów plastry ziemniaków z cebulą i przyprawami. Dalej wykładamy połowę brokuła i paprykę. Na wierzch ostatnia warstwa ziemniaków, brokuła, kiełbasy i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok 60 minut. Po tym czasie usuń folie i zapiekankę piecz jeszcze przez 10 minut aż do zarumienienia się sera.