Lasagne bolognese

U mnie znów makaron, bo ja po prostu lubię kuchnie włoską. Lasagne czy lazania to zapiekanka z dużych płatów makaronu, poprzekładanych sosem mięsno-pomidorowym i beszamelem zapiekany pod serem. Sos dodatkowo wzbogacony jest o czerwone wino, które nadaje charakter i poprawia smak. Ja zwykle robię na obiad na dwa dni bo choć jest to danie dość czasochłonne, smak rekompensuje poświęcony czas. 





Składniki
  • 350 g makaronu Lasagne
  • 200 g żółtego sera
Sos boloński
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ selera
  • 350 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 100 ml wina czerwonego
  • 3 łyżki pesto z bazyli
  • Sól i pieprz do smaku
Sos beszamelowy
  • ¾ l mleka
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki mąki
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sosu bolońskiego
Mięso podsmażyć,  warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach a cebulę pokroić w piórka, następnie dodać do mięsa. Przyprawić, dodać wino i razem podsmażyć przez ok. 10 min. Zalać pomidorami i pesto z bazyli gotować 10-15 min.
Przygotowanie sosu beszamelowego
Roztopić masło, wymieszać z mąką aż do powstania aksamitnej zasmażki. Do gorącego mleka dodać gałkę muszkatołową i 200 ml wcześniej przygotowanego sosu bolońskiego i starannie wymieszać, dodać zasmażkę i starannie wymieszać.
W tym czasie podgotować w słonej wodzie z dodatkiem oleju makaron (ok. 3min.). Odcedzić. Przygotować naczynie do pieczenia (najlepsza będzie kamionka). Na  dnie naczynia rozprowadzić : cienką warstwę sosu beszamelowego, pierwszą warstwę makaronu, polać sosem beszamelowym, polać sosem bolońskim, posypać lekko serem. Czynności powtórzyć do momentu ułożenia wszystkich płatów makaronu. Całość obficie posypać serem i zapiec w piekarniku o temperaturze 200° C do momentu uzyskania przez ser złotego koloru ( ok. 30 min). Po upieczeniu pokroić i podać na talerze za pomocą łopatki.