Ciasto orzechowiec

Dwa placki kruchego, miodowego ciasta przełożone delikatną budyniową masą a na wierzch orzechy włoskie w pysznym karmelu to musi być orzechowiec. To popularne ciasto, które podawane jest na przyjęciach urodzinowych, imieninowych czy mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Placek najlepszy jest na drugi czy trzeci dzień więc przed smażeniem karpia ale ... mocno kusi, bo to jest ciasto typu cud, miód i orzeszki !



Składniki
Ciasto miodowe
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
 Warstwa orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu

Obydwa budynie w proszku rozmieszać w 1 szklance mleka.  Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować, dodając cukier. Wlać mieszaninę budyniową do gorącego mleka i ugotować budyń. Budyń ostudzić. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do jednej miski, zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozwałkować, wyrównać palcami. Każdy placek piec oddzielnie w temp. 180 ºC przez 11 min. Placki studzić. Przygotować masę orzechową: masło z cukrem i miodem zagotować w garnuszku. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować. Na jeden z placków rozłożyć masę orzechowa by się wystudziła. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać ostudzony budyń. W blaszce ułożyć pierwszy wystudzony blat ciasta. Na niego wyłożyć masę budyniową, przykryć ciastem z orzechami.