W warzywniaku był bardzo ładny i świeży brokuł i naszło mnie na tartę brokułową. Dokupiłam ciasto francuskie, tak, mi też się to zdarza ze względu na brak czasu a reszta składników była w lodówce. Sprawdza się w wersji na ciepło i na zimno. To mój kolejny sposób na szybki obiad w pół godziny.
Składniki
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 200 g szynki np konserwowej
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jaja kurze
- 150 ml śmietany 18%
- 150 ml śmietany 30%
- 200 g sera żółtego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz
Piekarnik nagrzej do 200°C. W garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć podzielony na różyczki brokuł. Gotuj 3 minuty a następnie go odsącz. Formę do tart posmaruj masłem i wyłóż do niej ciasto francuskie, dociśnij brzegi i nakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Na ciasto połóż brokuła, umytą, pokrojoną w plastry cukinie i pokrojoną w kostkę szynkę. Jaja rozbełtaj z solą, pieprzem, śmietanami i połową startego sera. Masę jajeczną wlej do tarty i posyp resztą sera. Wystaw do nagranego piekarnika i piecz ok. 30 minut aż tarta się zarumieni.