Brokułowa tarta z szynką i cukinią

W warzywniaku był bardzo ładny i świeży brokuł i naszło mnie na tartę brokułową. Dokupiłam ciasto francuskie, tak, mi też się to zdarza ze względu na brak czasu a reszta składników była w lodówce. Sprawdza się w wersji na ciepło i na zimno. To mój kolejny sposób na szybki obiad w pół godziny. 


Składniki
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia 
  • 200 g szynki np konserwowej 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 3 jaja kurze
  • 150 ml śmietany 18% 
  • 150 ml śmietany 30% 
  • 200 g sera żółtego 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz
Piekarnik nagrzej do 200°C.  W garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć podzielony na różyczki brokuł. Gotuj 3 minuty a następnie go odsącz. Formę do tart posmaruj masłem i wyłóż do niej ciasto francuskie, dociśnij brzegi i nakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Na ciasto połóż brokuła, umytą, pokrojoną w plastry cukinie i pokrojoną w kostkę szynkę. Jaja rozbełtaj z solą, pieprzem, śmietanami i połową startego sera. Masę jajeczną wlej do tarty i posyp resztą sera. Wystaw do nagranego piekarnika i piecz ok. 30 minut aż tarta się zarumieni.