Sałatka ze szpinakiem, jajami i suszonymi pomidorami

Chrupiący, lekko słony boczek, słodko-ostry charakter suszonych pomidorów, chrupiace orzechy nerkowca i łagodny lekko słony ser camembert a do tego szpinak to połaczenie idealne. Mój mąż przekonał sie do szpinaku bo z boczkiem to taka męska wersja. Jeśli wolisz leżejszą sałatkę pomiń boczek, też jest pysznie. 
  
Składniki
  • 2 garści świeżego szpinaku baby
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 4 jaja kurze
  • 270 g pomidorów suszonych (po odsączeniu 150 g)
  • Garść nerkowców
  • 120 g serka camembert
  • Sól, pieprz
Sos musztardowy
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Dokładnie umyć szpinak, wysuszyć. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w paseczki boczek, a po kilku minutach dodajemy nerkowce i smażymy. Jajka gotujemy na twardo. Szpinak kładziemy na talerz, w miseczce mieszamy składniki na sos, polewamy szpinak. Następnie nakładamy boczek z orzechami, pokrojone w ćwiartki jajka, w paseczki serek camembert oraz pokrojone pomidory suszone.