Makaron, jest dobry na wszystko a obiad w 20 min to jest to ! Jest to danie bardzo proste a jednocześnie wykwintne. Możemy wykorzystać zarówno łososia wędzonego, jak i surowego. Jeśli chodzi o makaron, możemy ugotować makaron penne, kokardki lub tagliatelle. To kolejna propozycja na pyszny obiad dla zapracowanych !
Składniki
- 400 g makaronu świderki
- 300 g filetu z łososia
- 30 g pestek dyni
- 250 g świeżej bazylii
- 100 g parmezanu
- ząbek czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 g serka mascarpone
- sól, pieprz
Do miski malaksera wkładamy bazylię, parmezan, czosnek oraz pestki dyni i miksujemy powoli dolewając oliwę, aż powstanie gładka masa. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz mascarpone. Gdy serek się rozpuści, dodajemy pesto i całość mieszamy z makaronem.