Krem z dyni

 Gdy sezon na wykorzystywanie jesiennych darów natury w pełni nie może zabraknąć kremu z dyni. Choć niektórzy widzą w dyni tylko Halloween ja proponuję na dziś cudownie pachnącą, aromatyczna, rozgrzewającą zupę krem. 


Składniki
  • 1 ½  kg dyni
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki śmietany 18% 
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • sól, pierz

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Obrane marchewki, cebule i czosnek kroimy na małe części. Wszystkie pokrojone warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek przez 5 minut, często mieszając. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, tak by warzywa były miękkie. Całość blendujemy by uzyskać konsystencję kremu. Dodajemy kurkumę i jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do każdej porcji kremu dodajemy łyżkę śmietany.