Gdy sezon na wykorzystywanie jesiennych darów natury w pełni nie może zabraknąć kremu z dyni. Choć niektórzy widzą w dyni tylko Halloween ja proponuję na dziś cudownie pachnącą, aromatyczna, rozgrzewającą zupę krem.
- 1 ½ kg dyni
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki śmietany 18%
- ¼ łyżeczki kurkumy
- sól, pierz
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Obrane marchewki, cebule i czosnek kroimy na małe części. Wszystkie pokrojone warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek przez 5 minut, często mieszając. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, tak by warzywa były miękkie. Całość blendujemy by uzyskać konsystencję kremu. Dodajemy kurkumę i jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do każdej porcji kremu dodajemy łyżkę śmietany.