Kaszę jaglaną jedząc w dzieciństwie jako krupniak wspominam jako mdły posiłek. Teraz małymi kroczkami odkrywam ją na nowo bo wcale nie musi być to tylko zupa. Dziś zakochałam się w tej zapiekance bo jest niezwykle smaczna, pożywna i zdrowa a do tego robi się szybko i sama.
Składniki
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 czerwone papryki
- ok 15 cm pora
- puszka kukurydzy
- 1 średnia cukinia
- 1 bakłażan
- 500 ml mleka
- 2 jaja kurze
- 2 łyżki oleju
- 200 g żółtego sera
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić przyprawą do kurczaka, wymieszać z olejem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie obsmażyć na patelni już bez tłuszczu. Kaszę wsypać na sitko i przelać ja wrzącą wodą by pozbyć się goryczki. Pora i cukinię pokroić na talarki, bakłażana na 4 po długości i talarki po szerokości, paprykę w kostkę a kukurydze odsączyć. Warzywa, kaszę oraz kurczaka wrzucić do naczynia żaroodpornego i całość wymieszać. Mleko wymieszać z jajami i przyprawami i zalać tym zapiekankę tak, by kasza była namoczona. Naczynie przykryć i piec w piekarniku w temperaturze 180° C. Po 40 minutach zapiekankę posypać startym serem i znów wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.