Dyniowe muffinki z żurawina i ciemną czekoladą

Muffinki, zwane przez mojego synka babeczkami to nasze ulubione wspólne pichcenie w kuchni. Ja odmierzam składniki, on je wsypuje, miesza a wkładanie papierowych foremek do blaszki jest równie ważne. Dziś typowo jesienne, pachnące cynamonem, muffinki z kwaskowatą żurawiną, gorzką czekoladą i dynią.


Składniki
  • ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka startej surowej dyni 
  • niepełna szklanka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  ½ łyżeczki imbiru
  • 2 jajka kurze
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 100 g deserowej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
Do miski wsypać suche składniki tj.: mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i dobrze wymieszać. Czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki a gdy jest jeszcze w papierku można użyć tłuczka do mięsa a żurawinę pokroić.  W innej misce połączyć mokre składniki: jaja i jogurt. Do mokrych składników suche, dynię oraz dodać czekoladę z żurawiną. Wszystko dobrze wymieszać, nałożyć do foremek w blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut.