Dziś kolejne jesienne ciasto. Powstaje ono bardzo szybko bo gruszek nie trzeba wcześniej gotować. Ciasto dobrze wygląda, jest efektowne i bardzo szybko... znika. To coś dla zabieganych, lubiących domowe wypieki.
Składniki
- 6 gruszek
- 4 jajka kurze
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 ml oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
Gruszki obieramy i delikatnie usuwamy pestki ale zostawiamy ogonki. Oddzielone białka od żółtek ubijamy na sztywno a pod koniec stopniowo dodajemy cukier i cukier z wanilią cały czas miksując. Dalej stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy z jaj i cukru i mieszamy ręcznie za pomocą łyżki np. sylikonowej. Na koniec stopniowo dolewamy olej mieszając łyżką. Masę na ciasto przelewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicę. W ciasto wciskamy gruszki i pieczemy w 170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.