Ciasto z utopionymi gruszkami

Dziś kolejne jesienne ciasto. Powstaje ono bardzo szybko bo gruszek nie trzeba wcześniej gotować.  Ciasto dobrze wygląda, jest efektowne i bardzo szybko... znika. To coś dla zabieganych,  lubiących domowe wypieki. 


Składniki
  • 6 gruszek 
  • 4 jajka kurze
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 ml oleju 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
Gruszki obieramy i delikatnie usuwamy pestki ale zostawiamy ogonki. Oddzielone białka od żółtek ubijamy na sztywno a pod koniec stopniowo dodajemy cukier i cukier z wanilią cały czas miksując. Dalej stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy z jaj i cukru i mieszamy ręcznie za pomocą łyżki np. sylikonowej. Na koniec stopniowo dolewamy olej mieszając łyżką. Masę na ciasto przelewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicę. W ciasto wciskamy gruszki i pieczemy w 170°przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.