Są dania klasyczne, powszechnie lubiane i dla mnie jest nim spaghetti bolognese. Mimo, że to klasyk każdy ma swój przepis na to danie ale jedno je łączy: sekretem prawdziwego spaghetti jest gęsty i aromatyczny sos pomidorowy. Parę dni temu robiłam domowe pesto z bazylii więc terz je chętnie wykorzystuje.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 2 cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Ćwiartka selera
- 1 puszka (400g) pomidorów krojonych lub 5 świeżych
- 120 ml wina czerwonego
- 100 g pesto z bazylii
- Szczypta cukru białego
- 30 g sera parmezan
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Makaron spaghetti
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę. Podsmażyć kilka minut i dodać rozdrobnione mięso, mieszając co chwile by nie przywarło. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy na patelnię. Dodać pomidory z puszki lub sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i dodać na patelnie. Chwile poddusić. Dodać wino, cukier i pesto z bazylii. Dusimy ok. 30 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie bez dodatku tłuszczu. Po ugotowaniu odcedzić, najlepiej włożyć bezpośrednio do gotowego sosu. Na talerzu makaron z sosem i posypać parmezanem.