Sernik z jeżynowym musem

Przez majowe przymrozki w tym roku nie było czereśni ani gruszek bo kwiaty na drzewach pomarzły ale za to mam na krzaczku duuuuużo jeżyn. I tak sobie pomyślałam o placku z jeżynami w roli głównej. Padło na sernik, o kruchym spodzie z musem jeżynowym. Niezbyt słodkie bo mocno owocowe a zimą czy na Wielkanoc można wykorzystać mrożone owoce. 


Składniki:
Kruchy spód:

  •       1 ½ szklanki mąki pszennej
  •      1 jajko kurze
  •      100g masła
  •       ½  szklanki cukru
  •       ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:

  •       700g serka z laską wanilii
  •       300g gęstego jogurtu naturalnego
  •       1½ szklanki cukru
  •       5 jajek kurzych
Mus jeżynowy:

  •       500g jeżyn
  •       500ml śmietanki 36%
  •       szklanka cukru pudru
  •       2 łyżeczki żelatyny
Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy dno formy o wymiarach ok. 35x25cm, widelcem robimy dziurki na całej powierzchni ciasta. Pieczemy 15 min w 180°C Serek, jogurt, cukier miksujemy na gładką masę kolejno dodając po jednym jajku. Wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180°C przez ok. 50-60 minut. Po upieczeniu dokładnie studzimy. Jeżyny blendujemy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie mieszamy dokładnie z owocami. Żelatynę mieszamy z odrobiną letniej wody się rozpuści. Następnie wlewamy do musu i dokładnie mieszamy. Wykładamy na upieczony sernik. Wstawiamy do lodówki aż stężeje.