Przez majowe przymrozki w tym roku nie było czereśni ani gruszek bo kwiaty na drzewach pomarzły ale za to mam na krzaczku duuuuużo jeżyn. I tak sobie pomyślałam o placku z jeżynami w roli głównej. Padło na sernik, o kruchym spodzie z musem jeżynowym. Niezbyt słodkie bo mocno owocowe a zimą czy na Wielkanoc można wykorzystać mrożone owoce.
Składniki:
Kruchy spód:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 jajko kurze
- 100g masła
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 700g serka z laską wanilii
- 300g gęstego jogurtu naturalnego
- 1½ szklanki cukru
- 5 jajek kurzych
Mus jeżynowy:
- 500g jeżyn
- 500ml śmietanki 36%
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy dno formy o wymiarach ok. 35x25cm, widelcem robimy dziurki na całej powierzchni ciasta. Pieczemy 15 min w 180°C. Serek, jogurt, cukier miksujemy na gładką masę kolejno dodając po jednym jajku. Wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180°C przez ok. 50-60 minut. Po upieczeniu dokładnie studzimy. Jeżyny blendujemy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie mieszamy dokładnie z owocami. Żelatynę mieszamy z odrobiną letniej wody się rozpuści. Następnie wlewamy do musu i dokładnie mieszamy. Wykładamy na upieczony sernik. Wstawiamy do lodówki aż stężeje.