Racuchy czyli placki z jabłkami

Pulchniutkie a zarazem delikatne, miękkie za sprawą jabłkowego nadzienia, z nutką cynamonu i lekkością cukru pudru tak, tak mowa o racuchach. Dzieci je uwielbiają, mogą być szybkim obiadem lub sycącym deserem. Jedyny z nimi problem to taki, że za szybko znikają z talerza. 



Składniki
  •      1 ½ szklanki mleka (najlepiej zsiadłe)
  •      1 kg mąki
  •      1 kg jabłek
  •      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •      1 jajko kurze
  •      ½ łyżeczki cynamonu
  •      Sól do smaku

Do przesianej mąki dodać całe jajko, proszek do pieczenia, cynamon i wlać mleko. Rozmieszać, ma być dość gęste. Obrać i drobno pokroić jabłka, połączyć je z ciastem. Smażyć na oleju, posypać cukrem pudrem.