Pesto z bazylii

Sezon na bazylię trwa cały rok: czy to w ogrodzie czy na parapecie. Gdy jest jej duuużo robię domowe pesto bo dodań z makaronem zawsze się przyda. Orzeszki piniowe które nie są dostępne w każdym sklepie można zastąpić orzechami włoskimi ale uważam, że warto użyć piniowych bo ich smak jest najlepszy w tym połączeniu. 



Składniki
  •  4 szklanki świeżej bazylii
  • 1/3 szklanki orzechów pinii
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • ½ łyżeczki soli

Liście bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki, parmezan i sól włożyć do głębokiego naczynia. Do wyrobu pesto polecany jest moździerz ale ja wszytko zblendowałam. Gdy całość ma już konsystencję pasty małym strumieniem dolewam oliwę z oliwek do uzyskania preferowanej konsystencji, nie musi być całość. Przechowywać w szczelnym słoiczki w lodówce.