Sezon na bazylię trwa cały rok: czy to w ogrodzie czy na parapecie. Gdy jest jej duuużo robię domowe pesto bo dodań z makaronem zawsze się przyda. Orzeszki piniowe które nie są dostępne w każdym sklepie można zastąpić orzechami włoskimi ale uważam, że warto użyć piniowych bo ich smak jest najlepszy w tym połączeniu.
Składniki
- 4 szklanki świeżej bazylii
- 1/3 szklanki orzechów pinii
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki startego parmezanu
- ½ łyżeczki soli
Liście bazylii, przeciśnięty
przez praskę czosnek, orzeszki, parmezan i sól włożyć do głębokiego naczynia.
Do wyrobu pesto polecany jest moździerz ale ja wszytko zblendowałam. Gdy całość
ma już konsystencję pasty małym strumieniem dolewam oliwę z oliwek do uzyskania
preferowanej konsystencji, nie musi być całość. Przechowywać w szczelnym
słoiczki w lodówce.