Makaron ze schabem, bakłażanem i papryką

Lubię makarony ze względu na szybkość wykonywania z nimi dań. Mięso dodałam dla męskiej części domowników a warzywa sezonowe dla zdrowotności. Trochę warzyw z ogródka, trochę z targu. Bakłażan, który jeszcze do niedawna był nieco egzotycznym warzywem na dobre się u nas zagościł czy seler naciowy cieszy się już dużą popularnością. Takie połączenie daje pyszny i sycący posiłek dla wszystkich. 


Składniki

  • ok. 250 g makaronu (świderki, penne lub kolanka)
  • 50 g masła
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka  
  • 250 ostrego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 8 grubszych plasterków szynki wieprzowej
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 duże cebule
  • 200 g fasolki szparagowej
  • garść bułki tartej

Schab włożyć do szklanej miski i wymieszać z 2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, oregano, sokiem z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Ostawić do lodówki na minimum godzinę. Bakłażana pokroić w kostkę oprószyć solą i odstawić na 10 minut. Kiedy puści sok przełożyć na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na podgrzanych 5 łyżkach oliwy wrzucić drobno pokrojoną cebule i smażyć kilka minut aż będzie miękka. Dodać 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, drobno pokrojony seler naciowy, pokrojona w kawałki paprykę oraz obrany i osuszony bakłażan. Dusić na wolnym ogniu aż papryki zaczną mięknąć. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i schab razem z marynatą. Dusić bez przykrycia, od czasu d czasu mieszając by schab dobrze się wypiekł. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Do gotowego sosu dodać makaron, dobrze wymieszać i posypać pokrojoną natką pietruszki.