Krem z cukinii z grzankami

Uwielbiam sezonowe owoce i warzywa bo wtedy są najpyszniejsze, najsłodsze i najtańsze. Teraz gdy jest cukinia w ogrodzie wybieram młode okazy z miękka skórką i niewykształconych gniazdach nasiennych. Maja one smaczny i delikatny miąższ a taki jest najlepszy do zupy krem, która jest szybka i prosta do przygotowania. 


Składniki
  •  800 g cukinii
  • 100 g masła
  •  2 cebule
  •  180 g mascarpone
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  Sól, pieprz 
  • 1 półbagierka 
  • 1 ząbek czosnku 
     W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać cukinie i smaż je przez kilka minut. Zalej gorącą wodą tak, by przykryła cukinie, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj 15 minut. Kiedy cukinia będzie miękka, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę za pomocą blendera. Dodaj mascarpone, dopraw do smaku i wymieszaj. Bagietkę pokroić na kromki, posmarować masłem połączonym z tartym czosnkiem i szczyptą soli. Zapiekać w piekarniku w teperaturze 200°C lub grill aż do zrumienienia, ok. 4 minuty a później pokruszyć na mniejsze kawałki. Krem podawaj z grzankami i odrobiną oliwy z oliwek.