To jedno z najprostszych ciast jakie znam. Nie dość, że robi się samo i szybko to jeszcze nie ma dużo do zmywania. Nie trzeba używać miksera, wystarczy łyżka. Tylko te 6 składników dostępne są chyba w każdej kuchni i ten smak, domowego babcinego placka.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450
- 150 g masła
- 6 jaj kurzych
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek węgierek
Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Śliwki podzielić na połówki i wyjąć śliwki. Do zimnego masła wsypać cukier i wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy wbić jajka i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto wlać do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wiechrzu rozłożyć wydrylowane śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C aż ciasto się zarumieni, u mnie to było 60 minut. Ciasto wystudzić na kratce.