Carpaccio z buraka z rukolą i fetą

 Gdy po raz pierwszy podałam tą przystawkę mojemu mężowi padło pytanie: a gdzie mięso ? Po kilku kęsach stwierdził, że to jednak dobre połączenie smaków nawet bez mięsa. Tak, burak słodki, rukola ostra a feta słona w połączeniu z sokiem cytryny i octu wychodzi pyszna mieszanka, która polecam bo szybko się robi gdy buraki są już gotowe. Ja buraki upiekłam obok mięsa które było w rękawie na obiad.



Składniki
  • 3 buraki czerwone
  • 3 garści rukoli
  • 150 g fety
  • Sok z połówki cytryny lub limonki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Każdy osobno burak owinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piec około 1,5 - 2 godziny, zależy od wielkości buraka. Sprawdzamy czy upieczony wbijając nóż lub patyczek do szaszłyków. Wyjąć poczekać aż ostygną i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 - 1 cm. Ułożyć na płaskim talerzu. Rukolę umyć, osuszyć - ułożyć na burakach. Posolić i popieprzyć. Na koniec skropić cytryną, oliwą i octem balsamicznym i pokruszyć ser feta.