Buraczki z papryką na zimę

Jedna z koleżanek mówi, że po co się męczyć z robieniem przetworów na zimę z buraków skoro w jednym z dyskontów można je całkiem smaczne kupić. Ja uważam że, zrobienie ich samemu daje nie tylko pewność co znajduje się w słoiczku ale też dumę z wykonanej pracy. Buraki zawsze robiła moja babcia czy mama, ja też te przepisy przekażę mojej córce bo to sama przyjemność, w zimę do rodzinnego obiadu sięgnąć po pyszne buraczki.



Składniki
  •      8 dużych buraków
  •     4 papryki
  •      3 cebule
  •      ½ szklanki octu
  •      1 szklanka cukru
  •      3 łyżki soli
Paprykę i cebule pokroić w drobna kostkę, dodać 2 łyżki soli i zostawić na 3 godziny. Buraki w skórce gotować w wodzie przez 60 minut. Po upływie 3 godzin papryki i cebule przepłukać po bieżącą wodą z soli i przecedzić oraz podsmażyć na oleju przez 10 min. Połączyć z zalewą z octu i cukru. Ugotowane i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do całości dodać 1 łyżkę soli, wymieszać, włożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut.