Zapiekanka makaronowa w sosie serowym z szynką i warzywami

Zapracowany dzień? A mam ochotę na pyszny i sycący obiad! Moim pomysłem jest zapiekanka serowo-makaronowa z szynką i warzywami. Wystarczy kilka składników i ciągnący się ser zawsze robi furorę. Jest prosta w przygotowaniu a dzięki dodaniu warzyw jest zdrowa.



Składniki:
  • ok. 250 g makaronu (świderki, penne lub kolanka)
  • 50 g masła
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka 
  • 250 ostrego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  •  szczypta gałki muszkatołowej
  •  2 łyżeczki ostrej musztardy
  •  8 plasterków szynki
  • 12 pomidorków koktajlowych
  •  2 duże cebule
  • 200 g fasolki szparagowej
  • garść bułki tartej
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Gotujemy fasolkę szparagową al. dente a cebulkę podsmażamy na małym ogniu. W garnku roztapiamy masło, po rozpuszczeniu dodajemy mąkę. Przy pomocy rózgi łączymy mąkę z masłem i na niedużym ogniu smażymy dłuższą chwilę pilnując, aby mąka się nie przypaliła. Po trochu dolewamy mleko i szybko mieszamy a w miarę podgrzewania sos będzie gęstniał. Dodajemy starty ser, zostawiając garść lub dwie do posypania zapiekanki. Nie żałuj sera, w końcu to serowy sos. Na koniec dodajemy musztardę oraz pieprz i sól do smaku. Makaron, zalewamy sosem serowym. Wierzch posypujemy pokrojoną w kosteczkę szynką, resztą startego sera, cebulką, fasolką i układamy połówki pomidorków koktajlowych. Na koniec posypujemy garścią tartej bułki, która po zapieczeniu stworzy chrupiącą warstwę. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy do zrumienienia.