Każdy ma swoje ulubione surówki bo kojarzą się z domowym jedzeniem i przypominają smak lata. Dla mnie jedna z nich są ogórki z pietruszką Ich wykonanie nie powinno sprawić nikomu problemu bo wystarczy okroić ogórki zasypać składnikami i pasteryzować. Gdy w zimę otworzymy słoik do obiadu czy na kanapki wiem że warto było poświęcić lipcowy czas na zrobienie go.
Składniki
- 4 kg ogórków
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 3 łyżeczki soli
- pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szklanki oleju
Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć następnie pokroić na cienkie plasterki, podobnie jak do mizerii. Całość zasypać cukrem, octem, solą, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną pietruszką. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 10 min. Ja stawiam słoiki do góry dnem i zawijam w ręcznik by dłużej były w ciepłym. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.