Surówka z ogórków i pietruszki

Każdy ma swoje ulubione surówki bo kojarzą się z domowym jedzeniem i przypominają smak lata. Dla mnie jedna z nich są ogórki z pietruszką Ich wykonanie nie powinno sprawić nikomu problemu bo wystarczy okroić ogórki zasypać składnikami i pasteryzować.  Gdy w zimę otworzymy słoik do obiadu czy na kanapki wiem że warto było poświęcić lipcowy czas na zrobienie go. 


        Składniki
  •   4 kg ogórków
  •  1 szklanka cukru
  •  1 szklanka octu
  •  3 łyżeczki soli
  •  pęczek pietruszki
  •  2 ząbki czosnku
  •   ¾ szklanki oleju
Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć następnie pokroić na cienkie plasterki, podobnie jak do mizerii. Całość zasypać cukrem, octem, solą, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną pietruszką. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 10 min. Ja stawiam słoiki do góry dnem i zawijam w ręcznik by dłużej były w ciepłym. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.