Ogórki z curry


Zimą, gdy jest dostęp do świeżych warzyw tylko tych szklarniowych które inaczej smakują ja wchodzę do spiżarni i są: przepyszne, chrupiące i orientalne w smaku ogórki z curry. Używam ich zarówno jako surówka do obiadu jak i do kanapek, domowych hamburgerów czy zakąskę na imprezę. 



Składniki
  •      3 kg ogórków
  •      3 cebule
  •      3 szklanki wody
  •      1 szklanka octu
  •      2 szklanki cukru
  •      1 łyżeczka pieprzu mielonego
  •      1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  •   2 łyżeczki curry
  •      2 łyżeczki gorczycy
  •      2 łyżeczki papryki ostrej
  •      3 łyżeczki soli

Ogórki obrać ze skórki i pokroić na 4 części pionowo. Do każdego słoika na spód włożyć pokrojona cebulkę. Zalewę gotować kilka minut i zalać ogórki ułożone w słoiku na pionowo. Zamknięte słoiki gotować przez 10 min. Po tym czasie wyjąć słoiki do góry dnem i przykryć np. ręcznikiem do ich całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.