Zimą, gdy jest dostęp do świeżych warzyw tylko tych szklarniowych które inaczej smakują ja wchodzę do spiżarni i są: przepyszne, chrupiące i orientalne w smaku ogórki z curry. Używam ich zarówno jako surówka do obiadu jak i do kanapek, domowych hamburgerów czy zakąskę na imprezę.
Składniki
- 3 kg ogórków
- 3 cebule
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżeczki soli
Ogórki obrać ze skórki i pokroić na 4
części pionowo. Do każdego słoika na spód włożyć pokrojona cebulkę. Zalewę
gotować kilka minut i zalać ogórki ułożone w słoiku na pionowo. Zamknięte
słoiki gotować przez 10 min. Po tym czasie wyjąć słoiki do góry dnem i przykryć np. ręcznikiem do ich całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.