Krem z groszku i świeżej mięty

Lato to czas na lżejsze obiady więc często robię zupy krem. Dziś przyszła pora na krem z zielonego groszku z miętą. Przepis jest prosty, krem orzeźwia a zieleń groszku elektryzuje swoją barwą. W sezonie robimy ze świeżego groszku, a poza nim z mrożonego, nigdy z konserwowanego czyli z puszki bo są mączne. Swoją drogą wiele osób nie lubi groszku bo zna tylko ten z puszki a świeży czy mrożony ma zupełnie inny smak.


Składniki

  •      500 g groszku, mrożony lub świeży
  •      50 g masła
  •     3 grusze plastry boczku
  •      1 pęczek dymki
  •      2 garście rukoli
  •      2 garście świeżych listków mięty
  •     150g śmietanki 18%
  •      Sól, pieprz
  •     3 łodygi szczypiorku
  •     Sok z cytryny (opcjonalnie)
W garnku roztopić masło i podsmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę przez ok. 3 minuty. Dodać posiekaną dymkę, przykryć i dusić na małym ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Cebulka powinna być miękka ale nie zarumieniona. Dodać groszek i rukolę oraz 800 ml wody. Przyprawić sola i pieprzem i gotować aż warzywa zmiękną ok. 15 minut. Do zupy dodać posiekana miętę, zdając z ognia i zblendować. Dodać śmietankę, jeszcze raz przyprawić do smaku, ewentualnie dodać  sok z cytryny. Znów postawić na gaz pilnując, by zupa nie zawrzała. Podawać z drobno posiekanym szczypiorkiem.