Od czasu do czasu trzeba pozwolić
sobie na małe, słodkie przyjemności! Mało skomplikowane desery są dobrym
pomysłem na drugie śniadanie dla zapracowanych. Ten z brzoskwiniami jest zdrowy
pyszny i urozmaica nasze codzienne menu.
Składniki
- 2 brzoskwinie
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Brzoskwinie obrać i pokroić w średnią kostkę. Do brzoskwiń dodać miód, cynamon i lekko wymieszać. Odstawić na kilka minut by brzoskwinie puściły sok i znów wymieszać w soku cynamonowo - miodowym. Do jogurtu dodać cukier i wymieszać trzepaczką. Do brzoskwiń dodać 1 łyżkę płatków migdałów i lekko wymieszać. Owoce rozłożyć do szklaneczek i zalać jogurtem. Posypać płatkami migdałów. Podawać natychmiast, by płatki pozostały chrupkie.