Arbuzowy rekin

Do tego owocowego deseru a może i przekąski nie trzeba wiele a mina zachwyconych dzieci i dorosłych gości zresztą też jest bezcenna! Uwielbiam arbuza ze względu na jego słodycz ale i fakt że świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Taki rekin wspaniale prezentuje się na stole a do tego jest smaczną i zdrową przekąską.

Składniki
  • Cały arbuz
  • Wiśnia lub ciemny agrest
  • Ostry nóż
  • Wykałaczka
Arbuza umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić ok. ¼ arbuza. Dużą cześć arbuza postawić na blacie. Wyciąć paszczę, nacinając od góry nożem na głębokość ok. 10 cm i na szerokość ok. 8cm (szerokość paszczy dopasować do wielkości arbuza). Miąższ ze środka wyciągnąć za pomocą łyżki i pokroić go na kawałki i odłożyć na bok. Obieraczką do warzyw lub małym nożykiem ściąć wokół paszczy zieloną skórę, na szerokość ok. 1cm. W białej części zrobić zęby, wycinając trójkąty. Zrobić nożykiem wgłębienia na oczy. Włożyć wiśnię i przymocować wykałaczką. Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć płetwę rekina i umocować ją wykałaczkami na grzbiecie. Rekina ułożyć na dużym talerzu. Do paszczy włożyć kawałki pokrojonego arbuza.