Sernik na zimno z truskawkami

Tak, u mnie znów truskawki bo gdy sezon się kończy chcę je smakować ile się da! Dziś mój ulubiony letni sernik na zimno. Waniliowa konsystencja nie jest mocno gęsta i zwarta, raczej jest kremowa i lekka i... ciężko się jest od niego oderwać! Idealne ciasto owocowe bez pieczenia na lato.



Składniki
  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Galaretka truskawkowa
  • 500 g truskawek
  • Biszkopty
Biszkopty ułożyć w tortownicy o średnicy 24 cm. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder krótko ubijając. Stopniowo dodać serek cały czas miksując, na koniec dodać wystygniętą żelatynę i miksować na najwyższych obrotach. Na biszkoptach ułożyć przekrojone na pół truskawki po brzegach i w środku w tortownicy. Na truskawki wylać masę serową i włożyć do lodówki do stężnienia. Po godzinie położyć truskawki i na wierzch wylać galaretkę.