Tak, u mnie znów truskawki bo gdy sezon się kończy chcę je smakować ile się da! Dziś mój ulubiony letni sernik na zimno. Waniliowa konsystencja nie jest mocno gęsta i zwarta, raczej jest kremowa i lekka i... ciężko się jest od niego oderwać! Idealne ciasto owocowe bez pieczenia na lato.
Składniki
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 250 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- Galaretka truskawkowa
- 500 g truskawek
- Biszkopty
Biszkopty ułożyć w tortownicy o średnicy 24 cm. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder krótko ubijając. Stopniowo dodać serek cały czas miksując, na koniec dodać wystygniętą żelatynę i miksować na najwyższych obrotach. Na biszkoptach ułożyć przekrojone na pół truskawki po brzegach i w środku w tortownicy. Na truskawki wylać masę serową i włożyć do lodówki do stężnienia. Po godzinie położyć truskawki i na wierzch wylać galaretkę.