Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw więc mam ją w ogrodzie i w mojej lodówce. Kiedyś znalazłam ten przepis i od razu przypadł mi do gustu. Jestem miłośniczką serów na ciepło a w połączeniu z cukinią i ciastem francuskim wychodzi wyśmienita kompozycja smaków.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
- 1 cukinia
- 80g gorgonzoli
- 1 jajko
Umyj cukinię i pokrój na cieniutkie plasterki najlepiej za pomocą obieraczki, wtedy będą naprawdę cieniutkie. Układaj plasterki kolejno w durszlaku i posól każdy kawałek. Odstaw na 15 min aby cukinia wypuściła wodę, a następnie osusz każdy fragment na ręczniku kuchennym. Ciasto francuskie posmaruj gorgonzolą a następnie pokrój na paski o szerokości podobnej do plastrów cukinii. Na każdym pasku ułóż cukinię i zwiń w ciasny rulon. Ślimaczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° C na 15-18 min, aż zawijańce uzyskają złotobrązowy kolor.