Ketchup z cukinii na słodko

Od kiedy mam ten przepis nie wyobrażam sobie grilla, domowej pizzy czy zapiekanek bez tego keczupu! Zwykle robię z podwójnej porcji bo jest sezon na cukinię a zawsze mam jej dużo na grządce. Przygotowanie jest proste, ekologiczne i co najważniejsze niebotycznie pyszne! Już nie będę zachwalać, po prostu spróbujcie sami. 

Składniki
  • 1 ½ kg cukinii bez skóry i pestek
  • ½  kg cebuli
  • garść soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 600 g koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki octu
Cukinię obieramy, pozbawiamy pestek, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. W dużej misie zasypujemy cebulę i cukinię garścią soli i odstawiamy w ciemne miejsce na min. 6 godzin. Po upływie tego czasu z warzyw dociskamy wodę którą puściły i miksujemy je blenderem. Następnie warzywa umieszczamy w garnku i dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, po czym gotujemy dalej na średnim ogniu przez 20 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy szklankę octu, zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków.