Jogurtowca zrobiłam na spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. Szybko rozeszło się wśród zaproszonych gości. Było jak znalazł na panujące akurat upały, bo orzeźwia, nie za słodki i... każdy lubi truskawki.
Składniki
Masa jogurtowa:
Masa jogurtowa:
- 500g gęstego jogurtu naturalnego
- 400g umytych, obranych truskawek
- 4 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 3,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- około 150g umytych, obranych truskawek
Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć folią spożywczą. Ok 150 g truskawek pokroić w plastry i ułożyć je na dnie keksówki. Zalać je lekko tężejącą galaretką i blaszkę wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Ok 400g truskawek zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Dodać jogurt i wymieszać. Żelatynę dodać do masy jogurtowej i wymieszać mikserem. Masę przelać do keksówki z galaretką i blaszkę znów wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Stężały deser przykryć deseczką i obrócić do góry dnem. Zdjąć folię spożywczą.