Gulasz po węgiersku z fasolką szparagową

Gdy sezon na świeże warzywa prosto z ogrodu to lubię je dodawać do wszystkiego. Dziś gulasz z zieloną fasolka szparagową bo żółta jeszcze nie dojrzała. Dodałam jeszcze paprykę żółta i czerwona i wyszło smaczne połączenie. Gulasz z łopatki będzie pasował do ziemniaków, kaszy, ryżu lub pieczywa.

Składniki
  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz np. łopatki
  • 2 czerwone i 1 żółta papryka
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • Sól, pieprz, szczypta cukru
Mięso kroimy na kawałki, obsmażamy je na rumiano na dużym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojone w piórka cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się podsmaży całość posypujemy słodką  papryką. Dokładnie mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie zalewamy całość wodą tak, aby woda zakryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy i karmelizujemy go 30 sek cały czas mieszając. Następnie podlewamy go chochlą wywaru z mięsa, doprawiamy szczyptą cukru i pieprzu i chwilkę sos gotujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty, mocno pomidorowy sos. Gotowy sos wlewamy do mięsa i razem dusimy. Fasolkę szparagową płuczemy, obcinamy jej końce i kroimy na 3 części a papryki w kostkę.  Fasolkę i papryki dodajemy do mięsa po upływie 40 min, mieszamy i dusimy jeszcze 25 min do miękkości fasoli. Ewentualnie podlewamy całość wodą, gdyby było go za mało. Danie doprawiamy do smaku.