Crumble z malinami i serkiem mascarpone

Maliny pojawiły się w ogrodzie to pomyślałam o deserze na niedzielę. Zajrzałam do książki "Cukiernia Lidla" i znalazłam ciekawy przepis na crumble z malinami i serkiem mascarpone. Przepis łatwy, szybki i co się później okazało pyszny. Zamiast cukru wanilinowego dałam cukier z prawdziwą wanilią i skróciłam czas pieczenia dopasowując się do mojego piekarnika. 

Składniki
Kruszonka
  • 225 g masła
  • Niepełna szklanka cukru trzcinowego
  • Cukier z prawdziwą wanilią
  • 350 g maki pszennej typ 450
  • 100 migdałów
Masa serowa
  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 250 g świeżych malin
Do miski wrzucamy cukier trzcinowy, masło oraz cukier wanilinowy. Za pomocą rąk łączymy wszystkie składniki i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Żaroodporną okrągła formę o średnicy 30 cm wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia. Kruszonkę dzielimy na dwie części. Pierwszą część kruszonki rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia w formie. Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie pomarszczona skórka odchodzi od migdała. Do drugiej części kruszonki dodajemy 1 łyżkę masła (25 g) i migdały posiekane w drobną kostkę. Kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy za pomocą rąk i równomiernie rozkładamy ją na prostokątnej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonki pieczemy jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Okrągłą formę z kruszonką pieczemy na górnej półce, natomiast blaszkę z kruszonką z masłem i migdałami – na dolnej. Kruszonki pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru, ta z migdałami ok. 20 min a ta w okrągłej formie 25-30 min. Po upływie 10 minut kruszonkę z migdałami mieszamy w celu równomiernego upieczenia. Upieczone kruszonki odstawiamy do wystygnięcia. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, mieszamy. Ubitą śmietanę stopniowo łączymy z serkiem mascarpone, delikatnie mieszając nie za długo. Na przestudzoną kruszonkę w okrągłej formie nakładamy połowę masy serowej, którą posypujemy malinami. Maliny delikatnie przyciskamy. Pozostałą część kremu rozsmarowujemy na malinach. Warstwę masy serowej bardzo obficie posypujemy wystudzoną kruszonka z masłem i migdałami. Crumble wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Wystudzone ciasto możemy posypać odrobiną cukru pudru i udekorować malinami.