Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Za co kochamy lato ? Świeże owoce są na pewno z jednym z powodów a desery z nimi to pyszna przyjemność! Kruche ciasto z czerwona porzeczką jest idealne na letnie dni: słodycz ciasta i pianki wspaniałe kontrastuje z kwaśnym smakiem porzeczki. 

Składniki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
    Pianka:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • ½ szklanki oleju rzepakowego 
    Dodatkowo:
  • 400 g czerwonych porzeczek
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części: ¾  do ¼  i włożyć do zamrażarki na kilka godzin – powinno całkiem zamarznąć. Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 °C z termoobiegiem. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno foremki, wyrównać i zapiec przez około 20 min., wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodać po jednej łyżce cukru i cukier z wanilią. Na małych obrotach wymieszać z proszkiem budyniowym, a na koniec z wlewanym cienką strużką olejem. Pianę rozłożyć na wystudzonym spodzie, posypać obranymi z szypułek, umytymi i suchymi porzeczkami. Na wierzch zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec w temp. 160°C z termoobiegiem przez około 30-40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.