Ta lekka, wiosenna zupa ma świetny, intensywnie różowy kolor i delikatnie śmietankowy smak... tak, to zupa botwinkowa czyli zupa z młodych buraczków. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania a sezon jest krótki bo buraki urosną i nie będzie już soczystej botwinki. Można podawać ją z jajkiem na twardo.
Składniki
- pęczek botwinki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 4 młode ziemniaki
- 1 litr bulionu (warzywny lub mięsny)
- 150 ml śmietany 18 %
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Bulion zagotuj w garnku i dodaj pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, buraczki z botwinki oraz ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu ok 10 minut a następnie dodaj drobno posiekane liście oraz łodygi botwiny. Zupę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotuj wszystkie warzywa do czas aż zmiękną. Na końcu dodaj zahartowaną w kilku łyżkach zupy śmietanę.