Mrożona kawa z lodami

W gorące i upalne dni chcemy pobudzenia, orzeźwienia a przede wszystkim niezwykłych smaków. Odpowiedzią jest mrożona kawa czyli ice coffee. Zawiera dawkę kofeiny, ma smak ulubionej kawy i na dodatek ochładza w gorący leni dzień. Zastępuje sodki deser a jej aksamitnej konsystencji ciężko się oprzeć. 


Składniki
  • 1 ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Cukier do smaku
  • Zimne mleko 2 % 
  • Kulka lodów śmietankowych
  • Bita śmietana
  • Starta czekolada
Kawę zalewamy w szklance niewielka ilością zimnego mleka, dodajemy cukier i intensywnie mieszamy dopóki kawa i cukier dobrze się nie rozpuszczą. Dolewamy mleko do ok. ¾ wysokości szklanki. Dodajemy do kawy kulkę lodów, bitą śmietanę i ścieramy na to odrobinę czekolady.