Sałatka caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z południowych Włoszech, kolorami ma odzwierciedlać włoską flagę. Zachwyca lekkością i prostotą cudownego smaku. Jest z kilku prostych składników więc muszą być one pierwszorzędnej jakości! Ja lubie zarówno do grilla jak i kolacje w letnie dni. Może być urozmaicona dodatkiem octu balsamicznego lub octu smakowego, np. śliwkowego.
Składniki
- 4 dojrzałe słodkawe pomidory
- 250 g sera mozzarella (2 kulki)
- listki świeżej bazylii
- sól i pieprz
- suszona bazylia
- oliwa
Pomidory pokroić na plasterki. Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie plasterki. Pomidory na talerzu ułożyćna przemian z mozzarellą. Na każdym plasterku pomidora położyć listek bazylii. Sałatkę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą przed samym podaniem na stół. Skropić oliwą i delikatnie posypać oregano lub suszona bazylią.