Caprese czyli pomidorki z mozzarellą i bazylią

Sałatka caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z południowych Włoszech, kolorami ma odzwierciedlać włoską flagę. Zachwyca lekkością i prostotą cudownego smaku. Jest z kilku prostych składników więc muszą być one pierwszorzędnej jakości! Ja lubie zarówno do grilla jak i kolacje w letnie dni. Może być urozmaicona dodatkiem octu balsamicznego lub octu smakowego, np. śliwkowego.

Składniki
  • 4 dojrzałe słodkawe pomidory 
  • 250 g sera mozzarella (2 kulki)
  • listki świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • suszona bazylia
  • oliwa 
Pomidory pokroić na plasterki. Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie plasterki. Pomidory na talerzu ułożyćna przemian z mozzarellą. Na każdym plasterku pomidora położyć listek bazylii. Sałatkę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą przed samym podaniem na stół. Skropić oliwą i delikatnie posypać oregano lub suszona bazylią.