Bo to co pyszne
nie zawsze musi kosztować nas dużo wysiłku ani czasu spędzonego w kuchni, ten
przepis jest na to przykładem. Sezon truskawkowy w pełni, ten deser jest
idealny na gorące dni. A gdy już sezon na truskawki się skończy można zastąpić
innymi owocami, np. jagodami, brzoskwiniami, borówkami lub malinami a zamiast
herbatników w można wrzucić ulubione płatki śniadaniowe.
- 400 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki serka mascarpone
- 14 sztuk pełnoziarnistych herbatników
Herbatniki pokruszyć za pomocą wałka do ciasta, w malakserze lub włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść tłuczkiem do mięsa. Wyłożyć na dno do szklanego naczynia. Jogurt naturalny wymieszać z mascarpone na gładka masę i wyłożyć na herbatniki. Umyte i bez szypułek truskawki wraz z cukrem pudrem zmiksować blenderem wylać na białą warstwę. W naczyniu układamy kolejną warstwę herbatników, krem mascarpone i truskawki. Na górze udekorować całymi truskawkami. Deser podajemy schłodzony.