Warstwowy deser z truskawkami



Bo to co pyszne nie zawsze musi kosztować nas dużo wysiłku ani czasu spędzonego w kuchni, ten przepis jest na to przykładem. Sezon truskawkowy w pełni, ten deser jest idealny na gorące dni. A gdy już sezon na truskawki się skończy można zastąpić innymi owocami, np. jagodami, brzoskwiniami, borówkami lub malinami a zamiast herbatników w można wrzucić ulubione płatki śniadaniowe.
Składniki
  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 14 sztuk pełnoziarnistych herbatników
Herbatniki pokruszyć za pomocą wałka do ciasta, w malakserze lub włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść tłuczkiem do mięsa. Wyłożyć na dno do szklanego naczynia. Jogurt naturalny wymieszać z mascarpone na gładka masę i wyłożyć na herbatniki. Umyte i bez szypułek truskawki wraz z cukrem pudrem zmiksować blenderem wylać na białą warstwę.  W naczyniu układamy kolejną warstwę herbatników, krem mascarpone i truskawki. Na górze udekorować całymi truskawkami. Deser podajemy schłodzony.