Pieczeń rzymska z jajkiem

 Pieczeń rzymska z jajkiem to kontynuacja cyklu: tradycyjne, babcine przepisy też muszą tu być. Zbliżające się Święta Wielkanocne są dobrym powodem do przypomnienia tego przepisu.  Pieczeń świetnie smakuje zarówno na ciepło z sosem chrzanowym jak i na zimno do kanapek czy deski wędlin i serów. PS. jeśli nie macie kreskówki mięso można upiec w prostokątnym naczyniu do zapiekania układając je jak "bochenek chleba". 

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 1 cebulka
  • 1 bułka 
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, cząber, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz

Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie a gdy nasiąknie odcisnąć z płynu. Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na złoto. Mięso dokładnie wymieszać z surowymi jajkami, odciśniętą bułką, podsmażoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.


 Formę keksówkę u mnie 21x12 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy do niej połowę masy mięsnej a po środku robimy niewielki rowek do którego wkładamy wcześniej ugotowane na twardo jaja. 

Druga część mięsnego farszu układamy na wierzch. Górę można posypać czerwona papryką, ułożyć na niej liść laurowy i ziele angielskie. Gotową foremkę włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 60 minut. Po tym czasie pieczeń odstawić na 10 minut a następnie wyjąć z foremki.