Z klasykami jest tak, że każdy ma swój przepis, taka sama nazywa a jednak czymś się różni. Często są to szczegóły ale tworzą całość. Tak też jest z sałatką gyros, każdy ma swój przepis, przyzwyczajenia a ja dziś podzielę się z wami moją wersja tej pysznej sałatki bo i takie przepisy chcę tu mieć. Sałatka jest uniwersalna: na święta, domówki, czy zakrapiane imprezy. Choć przepis dodaję w Wigilię to przygotowałam ją na pierwszy i drugi dzień Świąt bo według tradycji ja dziś poszczę.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do gyros
- 3 cebule
- 1 słoik (600 g) ogórków konserwowych
- 1 słoik (450g) kukurydzy
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 6 łyżek majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczki soli
Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, posypać przyprawa do gyrosa i usmażyć na patelni na łyżeczce oleju. Cebule pokroić w kostkę i na oleju usmażyć ze szczyptą soli. Ogórki i kapustę pokroić w niewielką kostkę. na dno salaterki wyłożyć usmażone mięso, na to cebulę i kolejna warstwa to majonez i ketchup. Kolejna warstwa to pokrojone ogórki, odsączona kukurydza, znów warstwa majonezu i ketchupu a na sam wierzch kapusta pekińska.