Kurczak w sosie śmietanowo - porowym

Kolejny pomysł na szybki obiad dla zabieganych, lubiących zjeść domowe jedzenie a nie takie na telefon. Moja propozycja to filet z kurczaka w pysznym i aromatycznym sosie śmietanowo - porowym z dodatkiem pieczarek. Można podawać z ziemniakami czy ryżem.  



Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 15 cm pora część biała
  • 200 g pieczarek
  • 400 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, 
  • papryka słodka, tymianek
Filet pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzać tłuszcz np masło klarowane i usmażyć filety z obu stron na lekko rumiany kolor, odstawić na bok. Na czystej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć drobno pokrojony por, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażyć kilka minut a następnie zalać śmietaną. Sos doprawić papryką i jeśli trzeba solą i pieprzem. Na koniec włożyć filety do sosu i chwilę pogrzać.