Malinowa rozkosz- bez pieczenia

Kolejna propozycja ciasta z malinami, choć przepis zapożyczony i lekko zmieniony. Bez pieczenia, nie jest słodkie, dzięki malinom raczej kwaśne. Świetnie sprawdza się w gorące, letnie dni choć można je robić cały rok bo spokojnie można użyć malin mrożonych a teraz w sezonie warto zrobić ich duuuuuże zapasy. Wygląda cudnie więc koniecznie musisz spróbować jak smakuje! 


Składniki: 
  • 200 g podłużnych biszkopcików
  • 70 g gorzkiej czekolady
  •  4 galaretki malinowe
  •  5 szklanek gorącej wody
  •   900 g malin (lub 500 g malin i 200 ml domowego soku z malin)
  • 5 łyżek wody
  • 600 g śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

 Biszkopty umieścić w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przestrzenie pomiędzy nimi również uzupełnić biszkoptami łamiąc je, by dopasować do luk. 3 galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, po wystudzeniu wstawić do lodówki do momentu, aż galaretka zacznie tężeć. 500 g malin ułożyć na biszkoptach w blaszce, ostrożnie zalać tężejącą galaretką (bardzo powoli, by biszkopty nie uniosły się na powierzchnię galaretki). Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. 400 g malin umieścić w garnku, zagotować z 5 łyżkami wody. Gdy maliny puszczą sok przetrzeć je przez sitko, by pozbyć się pestek. Powstały malinowy syrop lub domowy sok przelać do garnuszka i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę malinową i energicznie mieszać, aż się rozpuści. Odstawić na bok do całkowitego wystudzenia. Śmietankę kremówkę (koniecznie dobrze schłodzoną w lodówce) ubić na sztywno, dodając pod koniec cukrem pudrem. Do ubitej śmietany z pudrem strumyczkiem wlewać ostudzony syrop malinowy, miksować do powstania różowego i puszystego musu. Malinowy mus wyłożyć na stężałą galaretkę na biszkoptach, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą, udekorować malinami. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.